4 bőrprobléma kezelése illóolajokkal, ami téged is érint

Narancsbőr, aknék és pattanások, terhességi és fogyási csíkok, bőröregedés

4_borpromlema_kezelese_illoolajokkal.jpg

Az illóolajokat már az ókor óta úgy tartjuk számon, mint egészségünkre jótékonyan ható, kellemes és természetes szereket. Keleten már 5000 évvel ezelőtt mindennapos volt a használatuk, ezért nagyon nagyra becsüljük hatékonyságát, azonban a modern kori orvoslás megjelenése óta háttérbe szorultak és feledésbe merültek. Azonban a XX. században újra elkezdték vizsgálni az olajkivonatokat a gyógyszerekkel szemben, az eredmények pedig azt mutatják, hogy az illóolajok hatása minden esetben mellékhatásoktól mentes.

Az illóolajok nem csupán a testi-lelki panaszokon segítenek, hanem testünket szépítik és ápolják is. Felsorolunk néhány mindennapos problémát, melyekre megoldást, kezelési módot is adunk illóolajok felhasználásával.

 

NARANCSBŐR ELLEN

Illóolajok: levendula, szurokfű, rozmaring, ciprus, édeskömény, geránium, citrom, kakukkfű

A narancsbőr (más néven cellulitisz) kötőszöveti elváltozás, ami esztétikailag nem nyújt szép látványt. A nők 95%-ának van narancsbőre, amit a zsírlerakódás okoz többnyire a combon, a hason, a lábon, a karon, a csípőn és a fenéken. Ha téged is érint ez a probléma, mindenképp olvass tovább.

GYÓGYMÓDOK

Fürdő zsírlerakódás ellen:

Langyos aromás fürdővizet készíthetsz 3 kanál holttengeri sóban elvegyített 3 csepp rozmaring, 3 csepp geránium, 3 csepp narancs és 3 csepp ciprus illóolaj keverékéből.

Zsírleszívó olaj:

50 ml körömvirág bázisolajhoz adj hozzá 5-5 csepp citrom, rozmaring, narancs, ciprus és levendula, valamint 2 csepp szurokfű illóolajat és kend fel a kezelendő testfelületre. Egészen addig masszírozd lágyan, míg be nem szívódik.

 

PATTANÁSOS BŐR ÉS AKNÉK ELLEN

Illóolajok: levendula, citrom, ciprus, geránium, muskotályzsálya, teafa, kakukkfű, rozmaring, kamilla

Az aknét a szőrtüsző gyulladása okozza és általában a serdülőkorban jelentkezik először, mert a bőrfelület ilyenkor tömörebbé és olajosabbá válik. Kellemetlen, fájdalmas és csúnya fekete pontok, gennyes pattanások, mitesszerek és korábbi pattanások hegesedései éktelenkednek a bőrön. Ha te is érintett vagy, mindenképp olvasd el ezt a részt, mert lehet, hogy problémád örökre megoldódik.

GYÓGYMÓDOK

Tisztító tej:

250 ml-es semleges folyékony mosdószerbe tegyél 6 csepp tömjén, 10 csepp teafa, 10 csepp levendula, 6 csepp citrom és még 4 csepp tömjén illóolajat.

Keverék gennyes pattanásra:

5-5 g orvosi ziliz, sárgarépa és bojtorján gyökereket fél liter vízben forralj 10-15 percig.

Tisztító pakolás:

Turmixolj össze 1 sárgarépát, 10 g bojtorjánt, 2 kanál joghurtot, 2 kiskanál szárított sörélesztőt, 1 kapszula béta-karotint, 1 kiskanál zabot, 3 csepp teafaolajat, 2 csepp levendula és 3 csepp tömjén illóolajat.

Tisztító tonik:

50 ml ásványi sóktól megtisztított, azaz demineralizált vizet keverj össze 10 csepp bojtorján anyagtinktúrával, 6 csepp teafa, 3 csepp levendula, 3 csepp kamilla és 3 csepp citrom illóolajával.

illolaj_1.jpg

AZ IDŐSKORI BŐR ELLEN

Illóolajok: muskotályzsálya, nerol, narancs, levendula, geránium, citrom, rózsa, tömjén, rozmaring

Ahogy öregszik az ember, a bőre egyre pegyhüdtebbé válik, veszít rugalmasságából és ráncosodik. Csodatévő kúra nem létezik, nem igazán ismerünk ellenszert a bőröregedésre. Azonban kiváló eredményeket érhetünk el, ha a megelőzésre fordítunk figyelmet. A megelőzés titka a sok tisztított ásványvíz fogyasztása, a napozás kerülése vagy fényvédelem, a dohányzás mellőzése és a tartósítószer-mentes táplálkozás. Az antioxidánsok és vitaminok fogyasztása is jelentősen hozzájárul a bőr rugalmasságának megőrzéséhez, ezek az A-, C- és E-vitaminok, a cink és a szelén. Legalább heti egy alkalommal tisztítsd meg bőrödet radírozással és hidratáld, masszírozd. Ebben a témában mindenki érintett, így ez a rész mindenkinek szól, aki szeretné a bőrének fiatalságát és rugalmasságát megőrizni.

GYÓGYMÓDOK

Bőrpuhító tej:

250 ml tisztító tejbe tégy 3 csepp citrom, 5 csepp nerol, 5 csepp levendula, 5 csepp édeskömény, 5 csepp rózsa és 3 csepp rozmaring illóolajat. Minden használat előtt rázd össze.

Ránctalanító arcpakolás:

Keverj össze 10 ml joghurtot, 10 g mézet, 10 g apróra reszelt sárgarépát és adj hozzá 5 csepp nerol, 5 csepp rózsa és 5 csepp levendula illóolajat.

Ránctalanító olaj:

Keverj össze 30 ml kisezerjófű olajat 25 ml mogyoróolajjal és adj hozzá 6 csepp édeskömény esszenciát, 3 csepp nerolt, 3 csepp muskotályzsálya, 5 csepp rózsa, 5 csepp citrom, 4 csepp levendula és 2 csepp tömjén illóolajat. Ha a bőr nagyon ernyedt, adj hozzá még pár csepp boróka illóolajat is.

 

TERHESSÉGI VAGY HÍZÁSI CSÍKOK ELLEN

Illóolajok: levendula, geránium, tömjén

Esztétikailag kifogásolható csíkok keletkeznek bőrünkön terhesség vagy hirtelen bekövetkező hízás következtében. Kezdetben alig látható pigment csíkoknak látszanak a bőrön, majd idővel kifehérednek. Csakis az első fázisban lehet a folyamatba beleavatkozni, később már nem tüntethetők el teljesen. A kezelésükhöz hidratáló összetételű anyagok szükségesek, de nélkülözhetetlen az E- és A- vitaminok és a pantoténsav is a kellő hatás eléréséhez. Az illóolajoknak számos regeneráló tulajdonságuk ismert és ezek révén jelentősen hozzájárulnak a javuláshoz. Amennyiben neked is megjelentek ezek a csíkok a bőrödön és szeretnél megszabadulni tőlük, akkor ez a rész neked szól.

GYÓGYMÓDOK

Fürdőzés:

50 g korpához adj hozzá 15 csepp levendula, 5 csepp mandarin illóolajat, és öntsd a keveréket a fürdőkád vizébe. A fürdést követően az alábbi hidratáló olajjal kend be a  tested.

Olajkeverék:

50 ml körömvirág és 25 ml édesmandula bázisolajba elkevert 10 csepp tömjén, 20 csepp levendula és 10 csepp geránium illóolaj a hidratálást elősegíti. A hidratáló hatás fokozható 3 csepp orbáncfűolajjal és E-vitaminnal.

Bőrfeszesítő olaj:

25 ml búzacsíraolajba, 5 csepp mosqueta rózsa olajába és 25 ml körömvirágolajba tegyél 10 csepp geránium, 15 csepp levendula és 5 csepp tömjén illóolajat.

 

Használd őket bátran, hisz a szép bőr titka az odafigyelés és a rendszeres ápolás. Nincs olyan bőrprobléma, amin ne lehetne segíteni akár illóolajokkal, akár kész kencékkel, válaszd mindig a neked legmegfelelőbbet.

A fenti gyógymódok nagyon hatásosak, de nem mindenki szeret kevergetni, vagy nehézséget jelent az illóolajok beszerzése, netán fél magára kenni ilyen készítményeket. Ha te ilyen vagy, neked is kínálunk alternatív megoldást a problémád kezelésére parabénmentes termékeink által.

Az írás a Refantázia munkatársainak közreműködésével készült.

Mentés

Mentés

Mentés