2 bevált módszer napégés ellen

Mit tegyél és mit ne tegyél a szép barna bőrért...

2-bevalt-modszer-napesges-ellen.jpg

Általában az első leégések május 1-jén történnek meg, mert ilyenkor a tejfehér emberek kiszabadulnak és egész nap trikóban eszik a lángost, bicikliznek a szabadban, élvezik a szabad levegőt. Ismerős? Most pedig tegye fel a kezét az, aki még nem égett le soha május 1-jén. Ugye nem sok jelentkező van? A tavasz első napsugarai is veszélyesek, gondolni kell az UV védelemre, de most nem a napozó krémek jótékony hatásairól fogunk beszélni, hanem hogy hogyan készítsd fel a bőröd az első nyári napsugarak okozta leégés ellen.

FOKOZATOSSÁG

Te is szeretsz csokibarna lenni? Mindent elkövetsz, hogy minél hamarabb elérd a kívánt színt? Nos, a szép barna bőr elérése egy folyamat, nem lehet egyből fejest ugrani a nyári napsütésbe. Ezért célszerű a fokozatosság elvét követni, úgysem leszel első nap bronzbarna, kivéve ha leéghetetlen kleor bőrrel születtél, de ilyen szerencsés ember nem sok van. A lényeg, hogy a bőr fokozatosan kapjon egyre több napfényt, így elkerülhető a leégés.

Amint elég jó idő van ahhoz, hogy kint lehessen lenni, intézd úgy, hogy érje bőröd a nap. Ebédelj a kertben vagy a teraszon, vagy csak menj ki olvasgatni egy kicsit a napra, de ne használj fényvédőt. Első alkalommal ne legyél a tűző napon 10-15 percnél tovább. Ezután fokozatosan növeld az adagot, mindig egy kicsivel többet legyél kint, ahogy az idő melegszik, úgy a pólót is le lehet cserélni pántos felsőre, és így tovább. Észre fogod venni, hogy a tavaszi napsugaraknak is van ereje, kicsit lehet, hogy lekap, lebarnul, de leégni nem fogsz. Így a bőröd szépen hozzá fog szokni az erősebb UV-hoz, mire oda kerül a sor hogy bikiniben mutatkozz, a bőröd fel lesz készülve az erős napsütésre, egy kisebb faktorú fényvédelem is elegendő lesz. Ha eddig nem voltál kint a napon ne is gondolkozz, kezdd el már ma, hisz mindjárt itt a nyár.

fokozatossag.jpg

SZOLÁRIUM

A másik nagyon jó taktika, ha nincs időd a kertben henyélni és olvasgatni, hogy elmész szolizni és így készíted fel a bőröd a napozásra. Itt nagyon fontos megemlítenem, hogy szintén a fokozatosság a fő elv. Nehogy befeküdj 10 percre, mert úgy oda fogsz kozmálni, hogy 1 hétig nem fogsz tudni fájdalom nélkül feküdni. Kezdd el 3 perccel, majd fokozatosan növeld az adagot. Mindig kérdezd meg a szolis lányt, hogy melyik gép erős, melyik gyenge, és menj először a gyenge gépbe. Ha olyan szoliba jársz, ahol van EU-s csövekkel ellátott gép, akkor mindenképp csak azt használd, mert kisebb az UV sugárzása és ezáltal csökken a leégés veszélye, így a lehető legjobban készíti fel bőröd a nyári napsugarakra. Az EU csöves gép másik előnye, hogy bár lassabb a barnulási folyamat, viszont mélyen és tartósan barnít, így nem fakulsz ki 1 hét alatt, elég két hetente eljárni.

A szolárium szalonokban rengeteg barnító krémet lehet kapni, nem szeretnék márkanevet mondani, csak annyit súgok, hogy egy koala maci van rajta. Ennek a márkának már van parabén mentes krémje, ami nem tartalmaz tartósító szert. Nem olcsó, de mindenképpen azt ajánlom, mert hosszú távon kifizetődő, hisz a bőröd védelméről van szó, ami nem olyan mint egy pulcsi, ha elkopik eldobom. Örök életre szól, szóval használj krémet minden szoláriumozás előtt, mert a benne lévő hatóanyagok nemcsak megkötik a pigmenteket, hanem táplálja és hidratálja bőröd.

TIPP: Az önbarnító krémet nem javaslom, mert hiába barnít, nem készíti fel a bőrt a napozásra, így ugyanúgy le fogsz égni, ha nem használsz megfelelő fényvédőt. Ráadásul nagyon nem szép amikor elkezd kopni, mert foltos leszel, mint egy dalmata.

 

SOSEM KÉSŐ

Ha már kicsúsztál az időből és javában tombol a nyár, akkor kezdj az árnyékban, használj fényvédő krémet, majd fokozatosan merészkedj ki a napra, mindig egy kicsivel többet. Először az is elég ha bemész a vízbe mártózni, de ha megszáradtál kend be magad újra, hiába vízálló a krémed, a tuti védelem az, ha újra bekened magad.

 

NAPOZÁS UTÁNI BŐRÁPOLÁS

Mivel a napozás és a szolárium is szárítja a bőrt, ezért gondoskodj a megfelelő folyadék bevitelről, ami alkattól függően körülbelül 3 liter naponta. Az UV sugarak megterhelik a kötőszöveteket, azok kiszáradnak, szinte érezhető ahogy megfeszülnek, ezért mindig használj testápolót vagy testvajat, hogy megőrizd bőröd rugalmasságát. Kapható direkt napozás utáni testápoló készítmény, valaki arra esküszik.

aloe_vera.jpg

TIPP: Ha nem figyeltél oda és mégis leégtél, ne kenj a bőrödre mindenféle vegyszeres leégés utáni krémeket, azzal csak még jobban fokozod a fájdalmat. Az aloe vera növény a legjobb leégésre, ha hozzá tudsz jutni, akkor vágj le belőle egy darabot és kend a levét az égett területre. Ha nincs a közelben aloe vera, akkor olyan bio készítményt próbálj beszerezni, ami nagy százalékban ebből a növényből készült, akár spay, akár gél formátumban.

Tehát napozz, mert a barna bőr szép és egészséges, de csak fokozatosan és odafigyelve, mert a bőr nem felejt. Minden leégés károsítja, ami később fog majd meglátszani pigmentfoltok és ráncosodás képében. Ha betartod a fenti tippeket úgy leszel tavasz végére napbarnított, hogy elkerülöd a leégést.

Az írás a Refantázia munkatársainak közreműködésével készült.

Mentés