Levendula a természet kincse

levendula_a_termeszet_kincse.jpg

A minap Budapest belvárosában kószáltam és pörgettem a Facebook üzenőfalam. Folyamatosan levendula fesztiválokról szóló posztokba botlottam, annyira levendulába borult minden, hogy szinte éreztem a virágok bódító illatát. Ez a kékeslila virágú növény igencsak megosztó az emberek körében, mert valaki rosszul van tőle és a nagyi szekrényének molyirtója jut eszébe róla, valaki viszont még a kávéját vagy a limonádéját is levendulával ízesíti. Én most a jótékony hatásairól fogok mesélni, melyek főleg a bőrápolás területén mutatkoznak meg.

EGY KIS TÖRI

Már az ókorban is használták a levendulát, a rómaiak fürdőolajként és a levegő illatosítására alkalmazták, az egyiptomiak pedig a mumifikálás során vették hasznát. Hazánkban a legnagyobb levendulamező Tihanyban található, az 1920-as évek elején Bittera Gyula, a neves gyógynövény szakértő egyenesen Dél–Franciaországból hozatta a növényeket és földet bérelt az apátságtól, így alakult ki a mai tihanyi levendulamező.

 

MIRE HASZNÁLJUK?

A levendula a nyugalom virága, hiszen idegnyugtató hatása mindenki számára ismert. Bőrbarát hatóanyagainak köszönhetően a fejbőrtől kezdve egészen a talpig sok mindenre használható. Azért is különleges, mert nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is igen nagy használt veszik a természet-gyógyászatban, hiszen lazító, görcsoldó, frissítő és fertőtlenítő hatású.

Fűszerként is kiválóan beválik, leginkább édes ételekhez passzol, de készültek már belőle fűszeres szószok és grillpácok is.

Erős illata távol tartja a rovarokat, a környezetében lévő növények például nem tetvesednek, a hangyák és a molylepkék távol tartására is kiváló.

 

LEVENDULÁS KOZMETIKUMOK

Jellegzetes illata és jótékony hatásai miatt a levendula a szépségipar egyik legkedveltebb alapanyaga, legfőképp olaj formájában található meg a kencékben, fel is sorolom, hogy mi mindenre jók a levendulaolajat tartalmazó kozmetikumok.

  • Nyugtatja a bőrt és bársonyossá teszi, bőrtípustól függetlenül.

  • Pattanások ellen az egyik leghatékonyabb fegyver a levendulaolaj, hiszen amellett, hogy segít optimalizálni a bőr működését, ezen belül is a faggyútermelést, fertőtlenít és gyulladáscsökkentő hatású.

  • Ekcémás tünetek kezelésében és enyhítésében is segítség lehet, mert csökkenti a gyulladt bőrt és a felülfertőzést is minimalizálja.

  • Napégés és rovarcsípés esetén szintén nagyon nagy hasznát vesszük bőrnyugtató hatása miatt.

  • Vágások, kisebb bőrsérülések regeneráló hatásának köszönhetően hamarabb gyógyulnak, a sebek és a hegesedés nyoma is minimális.

  • Fertőtlenítő hatása miatt kiváló gomba kezelésére. Kellemes lazító, fertőtlenítő lábfürdő készíthető pár csepp levendulaolajjal.

  • Fejbőrbe masszírozva dúsabbá teszi a hajkoronát, csökkenti a hajhullást és fokozza a hajnövekedést.


SPA ÉLMÉNY OTTHON

Mivel a levendula a boldogság és nyugalom növénye, készíthetsz belőle esszenciát a nyugodt és pihentető alvásért. Forrázz le 50 gramm levendulát egy liter vízzel, majd lefedve hagyd állni 10 percig, végül az egész lábas tömény levendulát öntsd bele a fürdővízbe és élvezd az otthoni SPA élményt.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is. Szólj hozzá bátran, egészítsd ki a tapasztalataiddal, mert nekünk számít a véleményed.

Az írás a Refantázia munkatársainak közreműködésével készült.

Mentés

Mentés